Strip Turnhout


Recensie

Alice in Sunderland (Talbot)

Bryan Talbot heeft in het verleden al verschillende visuele hoogstandjes geproduceerd met albums als “The tale of one bad rat” en “Luther Arkwright”, maar wat hij met deze “Alice in Sunderland” aflevert, tart alle verbeelding. Het is een fantastisch docudrama geworden waarin hij de link tussen “Alice in Wonderland”-schepper Lewis Carroll en de industriestad Sunderland probeert bloot te leggen. Zelf neemt Talbot graag de term ‘droomdocumentaire’ in de mond en deze vlag dekt misschien nog het best de lading omdat hij het verhaal als een lange, haast koortsachtige trip vertelt met zichzelf in de rol van regisseur/verteller. Ondanks een overdaad aan gedetailleerde beschrijvingen komt de natuurlijke flow van de vertelling nooit in het gedrang. Beeldgewijs krijg je een overdonderende afwisseling van haast Victoriaanse illustraties, klare–lijntekeningen en gephotoshopte foto’s en afbeeldingen. Misschien heeft de niet-Angelskasische lezer soms wat problemen bij de uitpuring van bepaalde details uit de Engelse geschiedenis, maar dit neemt niet weg dat Talbot de lat voor de graphic novel wel heel hoog heeft gelegd!


Bryan Talbot
‘Alice in Sunderland’, Dark horse comics, 320 p., €29,95
*****

15 October 2012, 11:23 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina