Strip Turnhout


Recensie

Alice in Sunderland (Talbot)

Bryan Talbot heeft in het verleden al verschillende visuele hoogstandjes geproduceerd met albums als “The tale of one bad rat” en “Luther Arkwright”, maar wat hij met deze “Alice in Sunderland” aflevert, tart alle verbeelding. Het is een fantastisch docudrama geworden waarin hij de link tussen “Alice in Wonderland”-schepper Lewis Carroll en de industriestad Sunderland probeert bloot te leggen. Zelf neemt Talbot graag de term ‘droomdocumentaire’ in de mond en deze vlag dekt misschien nog het best de lading omdat hij het verhaal als een lange, haast koortsachtige trip vertelt met zichzelf in de rol van regisseur/verteller. Ondanks een overdaad aan gedetailleerde beschrijvingen komt de natuurlijke flow van de vertelling nooit in het gedrang. Beeldgewijs krijg je een overdonderende afwisseling van haast Victoriaanse illustraties, klare–lijntekeningen en gephotoshopte foto’s en afbeeldingen. Misschien heeft de niet-Angelskasische lezer soms wat problemen bij de uitpuring van bepaalde details uit de Engelse geschiedenis, maar dit neemt niet weg dat Talbot de lat voor de graphic novel wel heel hoog heeft gelegd!


Bryan Talbot
‘Alice in Sunderland’, Dark horse comics, 320 p., €29,95
*****

15 October 2012, 11:23 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina