Strip Turnhout


Recensie

Le voyage imaginaire d’Hugo Pratt (Restellini)

In 2011 kon je in het Parijse prentenkabinet terecht voor een overzichtstentoonstelling over het werk van Hugo Pratt (1927-1995), de man die de geschiedenis van het beeldverhaal in is gegaan als de bedenker van ‘Corto Maltese’. Dit boek gold als catalogus bij dat in Frankrijk gemediatiseerde evenement.

Pratt stond te boek als een meester van het zwart-wit, een techniek die hij baseerde op het werk van de Amerikaanse tekenaar Milton Caniff (‘Terry and the Pirates’, ‘Steve Canyon’) en die hij onder de knie kreeg in zijn jaren dat hij in Argentinië strips maakte voor de plaatselijke pers. Hij maakte zo avonturenstrips die hun inspiratie putten uit de romans van schrijvers als Jack London of Joseph Conrad. Wat in de tentoonstelling (en dus in dit boek) vooral in het oog sprong, waren de aquarellen van Pratt. Die haalden indertijd de albums niet (die verschenen voornamelijk in zwart-wit), maar maken wellicht het mooiste onderdeel van ’s mans getekende oeuvre uit. (TH)


Marc Restellini e.a.
‘Le voyage imaginaire d’Hugo Pratt’,
Casterman, 104 blz., €20. 
***

25 October 2012, 13:38 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina