Strip Turnhout


Recensie

Le petit livre bleu (Buéno)

Door de film die in 2011 met groot succes wereldwijd in de zalen kwam, zou je haast gaan vergeten dat de Smurfen nog altijd in de eerste plaats stripfiguren zijn. Standaard Uitgeverij bracht een nieuwe editie van ‘De Smurfführer’ (1965) uit, het tweede album uit de reeks. Het scenario was van de hand van Yvan Delporte, toen hoofdredacteur van het weekblad Robbedoes én een volbloed anarchist. Hij leverde een geïnspireerd verhaal af over een smurf die – in afwezigheid van Grote Smurf – de macht grijpt en een dictatuur installeert.

In ‘Le Petit livre bleu’ wil een zekere Antoine Buéno aantonen dat de maatschappij der Smurfen geheeld op totalitaire leest geschoeid is en perfect naast nazisme of stalinisme gelegd kan worden. Dat had misschien nog een leuk onderhoudend boekje opgeleverd, als Buéno het met meer spirit, humor en stijl had gedaan. Nu rest slechts een schouderophalend ‘Nou moe!’. (TH)


Antoine Buéno
‘Le petit livre bleu’,
Hors Collection, 190 blz., €14,90.  (Franstalig)
**

29 October 2012, 09:53 admin
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina