Strip Turnhout


Recensie

Het is niet anders in duizend-en-een tekeningen (Van Straaten)

Bij  De Harmonie is weer een ‘Peter Van Straaten in duizend -en-een tekeningen’ uit, ondertussen al de vierde in de reeks. Van Straaten is de onbetwiste grootmeester-uitbeelder van de menselijke sleur in al zijn verschijningsvormen: de binnen- en buitenechtelijke, de kantoorsleur, de uitstap- en vakantiesleur. Een korte sterkten- en zwaktenanalyse.

Het cynisme van Van Straaten is na al die jaren onaangetast. Eén zinnetje, meer heeft hij niet nodig om de treurnis van een dag, een relatie, een leven samen te vatten. De densiteit van zijn streepjestekeningen is al even hoog: ze ogen spontaan maar zijn heel doordacht en leggen nog steeds moeiteloos de vinger op de wonde. Van de combinatie van die twee – tekst en tekening  – kun je als lezer best wel genieten.  Maar er is na al die jaren onvermijdelijk wat sleet gekomen op het gebruikte procedé, net als op de relaties die hij op de korrel neemt. En dat merk je natuurlijk des te beter als de grappen met z’n duizend tegelijk op je af komen. Een instituut, Van Straaten, maar trop is te veel. (IV)


Peter Van Straaten,
‘Het is niet anders in duizend-en-een tekeningen’, De Harmonie, 256 blz., €17,50.
***

18 October 2012, 11:18 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina