Strip Turnhout


Recensie

De avonturen van Anton Dingeman (Geenen)

In Het dagboek van Anton Dingeman gunt auteur Pieter Geenen ons een kijkje in de wereld van een gemeenteambtenaar. Die wereld, dat is het over- dan wel intolerante, regelneverige, van links naar rechts en omgekeerd schuivende Nederland. Daar vallen dagelijks problemen aan te pakken waar je niet van terug hebt. De zoon van een orthodoxe moslim heeft zijn eerste homo gevangen. Van de flat gooien of niet? De koran of de Nederlandse wet? Anton weet raad en geeft advies: ‘Homo’s horen in de natuur. Op een dag zul je dat begrijpen.’ Zo, weer een stuk Nederlandse wetgeving gerespecteerd. Andere problemen: lotjes trekken voor Sinterklaas (een stropdas met Herman Brood- of een string met Corneille-print?), hoe het leven zin te geven met westernpraat, uitzettinkje van asielzoekers, lever uw linkse spullen in bij de inzamelpunten in uw buurt…

Een man naar mijn hart, die Anton Dingeman: eersteklas stuntel en schlemiel, doordrammer en doordraver, consequent toepasser van die heel eigen ambtenarenlogica, grijze muis, held op sokken en nog zo’n paar dingen. En grafisch wordt hij door Pieter Geenen perfect stuntelig neergezet. De strip verschijnt sinds 2001 elke maandag in Trouw, en ik stel mij voor dat vele abonnees het weekbegin dankzij Anton een tikje aangenamer vinden. Hij moge nog talrijke bladzijden aan zijn dagboek toevoegen. (IV)

Pieter Geenen,
De avonturen van Anton Dingeman. Amsterdam, De Harmonie, 2006. 120 blz., 16,50 €.
****

11 October 2012, 14:40 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina