Strip Turnhout


Recensie

20th Century Boys (Urasawa)

Met ‘20th Century Boys’ verschijnt één van de beste hedendaagse Japanse reeksen in vertaling. Naoki Urasawa (wiens ‘Monster’ ook in het Nederlandse vertaald is) levert een volwassen avonturenstrip af die meteen alle beperkingen van dat genre overstijgt. Hij zuigt de lezer mee in een verhaal waarin hij de hoofdpersonages laat zien in 1973, 2000 en 2014. Op magistrale wijze springt hij heen en weer in zijn chronologie, lapt tussendoor alle conventies van het genre aan zijn laars, terwijl hij ook het begrip cliffhanger een heel nieuwe betekenis geeft. Met elke pagina wordt ‘20th Century Boys’ spannender. Zelden een strip gelezen die een in essentie erg complex verhaal op zo’n heldere en adembenemende manier weet te vertellen. Een pageturner van één van de hedendaagse grootmeesters van de manga. (TH)


Naoki Urasawa,
‘20th Century Boys’, Glénat, vijf delen verschenen, wisselend aantal pagina’s, € 6,95.
****

11 October 2012, 12:18 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina