Strip Turnhout


Recensie

Fokke & Sukke: het afzien van 2008 (Reid, Geleijnse & Van Tol)

Nederland heeft zo zijn tradities. Een oudejaarsconférence van Youp, Freek of een ander cabaretier, het jaaroverzicht in de vorm van de reeks ‘Het aanzien van…’ en sinds 2000 ook ‘Het afzien van…’, waarin Fokke en Sukke terugkijken op het voorbije jaar.

Fokke en Sukke zijn twee eenden uit de koker van het trio Reid, Geleijnse & Van Tol, die in NRC-Handelsblad, NRC-Next en in het televisieprogramma De wereld draait door commentaar leveren op wat er zich in Nederland en daarbuiten afspeelt. Het resultaat is bijwijlen hilarisch. Onder de kop ‘Fokke & Sukke zien altijd de zonzijde’ geven ze ons mee: “Toch leuk dat Zimbabwe een zwarte president krijgt.” Om maar iets te zeggen.

Dat de Nederlandse actualiteit hier niet altijd even prominent de kranten haalt, maakt dat sommige grappen voor de gemiddelde Vlaming soms moeilijk te vatten zullen zijn. Al brengt eenvoudige commentaar onderaan elke cartoon in deze bundeling meestal wel verlichting. En 2008 had in deze het grote voordeel dat de kredietcrisis er in Nederland en Vlaanderen krèk hetzelfde uitzag.

En blijft het u toch allemaal wat te Hollands, dan kan u ook in ‘Fokke en Sukke lachen zich gek’ terecht, waarin minder actualiteitsgebonden grappen verzameld werden. (MG)


Reid, Geleijnse & Van Tol
‘Fokke & Sukke: het afzien van 2008’, Catullus, geen paginering, €8,95.
***

18 October 2012, 10:35 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina