Strip Turnhout


Recensie

Arme indiaan (T. Lambeens)

16 keer zes donkergrijze balken per pagina. Onderbroken door witte en grijze vlakken, parabolen, en andere geometrische figuren. Dat is kort samengevat het debuut in eigen beheer van de eenentwintigjarige Tom Lambeens. Hij behaalde met deze ‘Arme indiaan’ grootste onderscheiding bij de masteropleiding beeldende kunst, een strip waarmee hij nu een groter publiek probeert te bereiken.

Extreem formalisme en onleesbaar zou je denken, maar al snel krijgen al die blokjes en boogjes betekenis als een zebrapad aan verkeerslichten op een erg drukke weg. Speels steekt Lambeens er zelfs enkele ingenieuze variaties in, zoals een hardrijder die geflitst wordt, of vertragend verkeer door de passage van een politiewagen.

De auteur heeft goed gekeken naar het werk van onder meer Richard McGuire, Jochen Gerner en enkele auteurs uit de stal van l’Association, maar heeft hun innovaties niet slaafs gekopieerd. Integendeel, hij interpreteert ze op een verfrissende manier. Een sterke kandidaat voor de Debuutprijs, denken we, maar voor de stripwinkelier hopen we dat zijn tweede een gemakkelijker te verkopen format meekrijgt dan krantenpapier. (KVR)


Tom Lambeens
‘Arme indiaan’, eigen beheer, 14 blz., €5.
****

30 October 2012, 16:52 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina