Strip Turnhout


Recensie

Sky (Peeten)

Drie jaar geleden waren we redelijk onder de indruk van Peetens stripdebuut ‘Ex Capite’, een klein strippareltje in zwart-wit. Toch betrapten we ons er achteraf op dat het album netjes in de schabben bleef zitten en we niet snel de aandrang voelden het ding te herlezen . Deze ‘Sky’ is qua verhaal in elk geval al stukken toegankelijker, al gooit poëet Peeten tekstueel weer regelmatig alle remmen los en koketteert hij maar al te graag met zijn kennis van de undergroundscene van de twintigste eeuw.

Grafisch gezien zijn ’s mans tekeningen er alleen maar krachtiger op geworden en een Scott McCloud zou er een hele kluif aan hebben om Peetens beeldtaal in een theoretisch keurslijf te wringen. We zijn blij met een man als Peeten, die – wars van alle gangbare trends – koppig zijn eigen ding blijft doen en hier toch weer een fijn, maar wat zwaar op de hand meesterstukje aflevert. Op zo’n momenten stel ik me dan wel eens de vraag wat dit album zou kunnen betekenen als er gekozen werd voor een trendy graphic-novelverpakking en een uitgeverij de moeite zou doen om de hele promotiecarrousel op gang te trekken… (MS)


Geert Peeten
‘Sky’,
eigen beheer, 118 blz., €15.
***

30 October 2012, 15:12 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina