Strip Turnhout


Recensie

Bardín de surrealist (Max)

De Spaanse tekenaar Max timmerde al sinds de jaren zeventig aan de weg, maar het was wachten tot 2006 vooraleer zijn faam zich ook tot ons taalgebied kon uitbreiden. Tot dan moesten we het stellen met de Franse vertaling van zijn droomverhalen. Met ‘Bardín de Surrealist’ verscheen voor het eerst werk van hem in het Nederlands. En het dient gezegd: het is ook meteen veruit het beste werk dat we van hem kennen. In een heel heldere stijl, enigszins verwant aan Chris Ware en vooral Yves Chaland, zet hij Bardín neer, een mannetje dat eerder al in de anthologie ‘Comix 2000’ opdook, en in dit boek  door de wereld van Salvador Dali en vooral Luis Bunuel wandelt. Een vreemde, vrij literaire en associatieve wereld, waar niets is wat het lijkt. Een eerbetoon aan de groten van het Spaanse surrealisme, dat bijzonder pregnant wordt wanneer Max ook de Madrileense bomaanslagen van elf maart die wereld intrekt: “Onzin uitkramen kost levens”. (TH)


Max,
‘Bardín de surrealist’, Oog & Blik Amsterdam, 82 blz., 19,95 €.
****

11 October 2012, 14:13 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina