Strip Turnhout


Recensie

Escape from ‘Special’ (Miss Lasko-Gross)

De Amerikaanse Melissa ‘Miss’ Lasko-Gross hoort met haar autobiografische comic thuis in het rijtje van Julie Doucet, Joe Matt en in zekere zin ook Mariane Satrapi. In ‘Escape from ‘Special’’ blikt ze in een wat kinderlijk aandoende tekenstijl terug op haar jeugdjaren. We leren al snel dat Melissa geen gewoon meisje-van-bij-de-buren is: ze kent een flinke leerachterstand, raakt geregeld in verwarring door de volwassen indrukken die ze via haar kinderoogjes opdoet en slaagt er door haar complexe karakter nauwelijks in om vrienden te maken. Ze voelt zich door iedereen buitengesloten, belandt om de haverklap op kantoren van schooldirectrices en kinderpsychiaters en koestert een uitermate sombere kijk op medemens en maatschappij.

“I hate everyone in this room, but I want them to like me. That’s twisted”, is dan ook een van haar vele mijmeringen in de klas. Je kan moeilijk stellen dat Melissa je hart verovert, maar de situaties die ze in de bundeling korte verhaaltjes schetst zijn soms wel pijnlijk herkenbaar. Maar even vaak zijn ze weinigzeggend of ongeloofwaardig (haar kindergedachtes zijn duidelijk retro-projecties vanuit haar huidige volwassen instelling). Toch weet ze over het algemeen de val van het zelfmedelijden te vermijden, waarin een collega als Joe Matt wel geregeld vol overtuiging inloopt. Melissa blijft een specialleke, maar toch weer niet speciaal genoeg om echt naar uit te kijken. (HO)


Miss Lasko-Gross: ‘Escape from ‘Special’‘
Fantagraphics Books, 176 blz., € ?????. (Engelstalig)
**

15 October 2012, 09:58 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina