Strip Turnhout


Recensie

Classix 3: Don Quichot (Meert & Adriaenssens)

‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’ van Cervantes geldt als de eerste moderne roman uit de literatuurgeschiedenis. En als u het ons vraagt ook nog altijd één van de beste. Sinds het boek vierhonderd jaar geleden voor het eerst werd gepubliceerd, oefende het grote invloed uit op kunstenaars uit alle disciplines. Gustave Doré, Picasso, Orson Welles, Salvador Dali, Graham Greene,… Allemaal gaven ze een persoonlijke interpretatie aan deze Spaanse dolende ridder, die iets te veel hoofse ridderromans gelezen had.

Voor de Classix-reeks van Standaard Uitgeverij, waarin klassiekers uit de wereldliteratuur tot strips worden bewerkt, maakten Roger Meert en Ivan Adriaenssens ook hun versie. Ze vertellen slechts een paar fragmenten uit de oorspronkelijk vuistdikke roman, en blijven daarin vrij trouw aan het origineel. Hun bewerking roept daardoor reminicensies op aan de televisiebewerking (met script van Nobelprijswinnaar Camillo José Cela) die de Spaanse televisie TVE in de jaren ‘90 maakte. ‘Don Quichot’ is een van de betere delen in de Classix-reeks, die ondertussen op kruissnelheid gekomen is. (TH)


Roger Meert & Ivan Adriaenssens,
‘Classix 3: Don Quichot’, Standaard Uitgeverij, 48 blz., €
***

11 October 2012, 13:32 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina