Strip Turnhout


Recensie

Abandon The Old in Tokyo (Tatsumi)

De Japanse tekenaar Yoshiro Tatsumi maakte in de jaren zeventig kortverhalen in stripvorm die de vergelijking met het beste van pakweg Raymond Carver moeiteloos doorstaan. Tatsumi richt zijn aandacht vooral op de onderkant van de samenleving, op de losers en mislukkelingen, op de jongen die níet met het mooie meisje naar huis gaat, op de schrijver wiens boek altijd door uitgevers wordt teruggestuurd, op zieken en mismaakten, op de mensen die het met nadruk niet hebben gemaakt. In elk verhaal zien we hoe zijn personages, die hij met erg veel mededogen neerzet, een hard en ongenadig gevecht leveren met het bestaan, en uiteindelijk de duimen moeten leggen. Alleen af en toe laat hij plaats voor een sprankeltje hoop.

De Canadese uitgever Drawn & Quarterly publiceerde met ‘Abandon The Old in Tokyo’ een tweede selectie uit de verhalen van Tatsumi, dit keer met verhalen uit 1970. Dat dit werk zelfs in Tatsumi’s thuisland Japan amper aandacht heeft gekregen, is niet te begrijpen. Als u het ons vraagt hebben we hier met een van de absolute grootmeesters van het genre te maken, die met deze prachtige reeks heruitgaven het eerherstel krijgt waar hij recht op heeft. (TH)


Yoshiro Tatsumi,
‘Abandon The Old in Tokyo’, Drawn & Quarterly, 204 blz., ca. € 19,95. (Engelstalig)
*****

11 October 2012, 15:17 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina