Strip Turnhout


Recensie

Girl Friends (Morinaga)

Mariko is een schuchtere leerlinge. Tijdens de pauzes zit ze vaak alleen met de neus in de boeken, te lezen of te studeren. Ze haalt goede punten maar vriendschappen smeden ligt haar minder. Tot Akiko toenadering zoekt. Akiko is een spontaan meisje dat bruist van energie. Akiko zal van Mariko een modern meisje maken door haar de geneugten van kappers, kleren en schmink te leren. Mariko bloeit open en haar pas aangeleerde sociale vaardigheden helpen haar om meer vriendinnen te maken. Maar toch blijft de band met Akiko speciaal…

‘Girl Friends’ is een zogenaamde yuri manga, dat is een manga waarin lesbische relaties beschreven worden. Vergelijkbaar met het in het westen meer bekende yaoi, waarin het dan weer om homoseksuele relaties tussen mannen gaat. In tegenstelling tot wat je zou verwachten hebben yaoi manga geen homoseksueel doelpubliek voor ogen. Zij richten zich specifiek op een vrouwelijk publiek dat wegdroomt bij mooie mannen met al dan niet zachtaardige trekjes. Onder yuri manga schuilt een veel bredere waaier aan mogelijkheden. Sommige zijn typische shojo manga voor meisjes, andere zijn dan weer gericht op fantasieën van mannen, en nog andere bieden een schouder aan jonge lesbiennes aan. ‘Girl Friends’ vormt een beetje een mix waardoor het een erg breed publiek kan aanspreken. Een ontluikende lesbische relatie met alle mogelijke problemen, maar ook een hechte groep vriendinnen die typische meisjesavonturen beleven.

‘Girl Friends’ heeft een vlotte en aangename tekenstijl en warme, toegankelijke personages waardoor de manga een erg breed publiek kan bekoren – al richt de strip zich in de eerste plaats tot pubermeisjes. (KS)


Milk Morinanga
‘Girl Friends’ (verschillende delen),
Taifu, 208 blz., €7,95. (Franstalig)
***

29 October 2012, 09:59 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina