Strip Turnhout


Recensie

Canardo 16: In de schaduw van het beest (Sokal)

Toen schrijver Raymond Chandler het protoype van de onderkoelde privé-detective met lange regenjas uitvond en de eeuwigheid in schreef, kon hij niet bevroeden dat decennia later ook een bierdrinkende Belgische eend die stereotype rol zou aannemen. Toch is dat precies het soort held dat de Brusselse tekenaar Benoît Sokal opvoert in zijn reeks rond Inspecteur Canardo, die in de jaren ’80 furore maakte in het tijdschrift ‘Wordt Vervolgd’. Een paar van de eerste verhalen uit de reeks behoren tot het beste wat de jaren ’80 in ons land op stripvlak hebben opgeleverd. Het recept: Columbo op speed.

Na een pauze van jaren, wekte Sokal de reeks opnieuw tot leven, en sindsdien verschijnt ongeveer eens per jaar een nieuw Canardo-album. Vergeleken met de oudere delen in de reeks is de tekenstijl van Sokal veel zwieriger en minder uitgewerkt, maar de efficiënte, pikzwarte humor van Canardo blijkt het nog steeds te doen. In ‘In de schaduw van het beest’ mag Canardo een wel erg explosieve situatie ontmijnen: een gesjeesde topgangster dreigt ermee een bus toeristen op te blazen. Uiteraard loopt daarbij niets zoals het zou moeten. (MG)


Benoït Sokal,
‘Canardo 16: In de schaduw van het beest’, Casterman, 48 blz., ????€
***

11 October 2012, 13:11 admin
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina