Strip Turnhout


Recensie

Canardo 16: In de schaduw van het beest (Sokal)

Toen schrijver Raymond Chandler het protoype van de onderkoelde privé-detective met lange regenjas uitvond en de eeuwigheid in schreef, kon hij niet bevroeden dat decennia later ook een bierdrinkende Belgische eend die stereotype rol zou aannemen. Toch is dat precies het soort held dat de Brusselse tekenaar Benoît Sokal opvoert in zijn reeks rond Inspecteur Canardo, die in de jaren ’80 furore maakte in het tijdschrift ‘Wordt Vervolgd’. Een paar van de eerste verhalen uit de reeks behoren tot het beste wat de jaren ’80 in ons land op stripvlak hebben opgeleverd. Het recept: Columbo op speed.

Na een pauze van jaren, wekte Sokal de reeks opnieuw tot leven, en sindsdien verschijnt ongeveer eens per jaar een nieuw Canardo-album. Vergeleken met de oudere delen in de reeks is de tekenstijl van Sokal veel zwieriger en minder uitgewerkt, maar de efficiënte, pikzwarte humor van Canardo blijkt het nog steeds te doen. In ‘In de schaduw van het beest’ mag Canardo een wel erg explosieve situatie ontmijnen: een gesjeesde topgangster dreigt ermee een bus toeristen op te blazen. Uiteraard loopt daarbij niets zoals het zou moeten. (MG)


Benoït Sokal,
‘Canardo 16: In de schaduw van het beest’, Casterman, 48 blz., ????€
***

11 October 2012, 13:11 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina