Strip Turnhout


Recensie

Putain de Guerre! 1914-1915-1916 (Tardi & Verney)

Jacques Tardi heeft in het verleden al blijk gegeven van een grote fascinatie voor de eerste wereldoorlog. Zijn ‘Loopgravenoorlog’ schetste een genadeloos beeld van het soldatenleven tijdens de vier jaar durende wereldbrand, die werd uitgevochten op postzegelformaat, in die paar vierkante meter waar de loopgraven het dichtst bij mekaar kwamen. Hij illustreerde ook de boeken van Louis-Ferdinand Céline, waarin net die oorlog een prominente rol speelt.

Voor ‘Putain de Guerre! 1914-1915-1916’ keert hij terug naar de loopgraven, dit keer met een kleurenstrip. Chronologisch volgen we de impressies van een soldaat die naar het front wordt gestuurd. De aanvankelijke patriottistische euforie slaat al gauw om in afkeer voor het helse circus waarin hij terechtkomt. Achteraan in het boek wordt jaar per jaar de historische achtergrond van het verhaal uit de doeken gedaan. Dit boek is het eerste deel van wat een tweeluik moet worden, dat ook in het Nederlands vertaald is. Het tekenwerk van Tardi blijft briljant, verrassen doet hij met dit boek niet. (MG)


Tardi & Verney
‘Putain de Guerre! 1914-1915-1916’, Casterman, 74 blz., €16. (Franstalig)
****

17 October 2012, 11:30 admin
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina