Strip Turnhout


Recensie

Les nuits assassines (Byun & Goum)

‘Les nuits assassines’ is de allereerste samenwerking tussen een Franse en een Zuid-Koreaanse auteur, volgens de uitgever “om een brug te slaan tussen twee narratieve en grafische tradities die […] niettegenstaande alle verschillen, zoveel met elkaar gemeen hebben”. De keuze voor de in stripmiddens nobele onbekende Goum als scenarist is in elk geval niet mis. Duizendpoot Goum (hij was en is onder meer actief als muziek- en filmjournalist, event-organisator, reclameman, en romanschrijver) kruist in deze eerbiedige pastiche op Franse en Zuid-Koreaanse genrestereotypen een familiedrama met een magische thriller. Wanneer de tolerantiedrempel van de lezer voor familiepathetiek langzaam overschreden wordt, beginnen de doden te vallen en dringen de herinneringen aan de drastische plotwending in Tarantino’s ‘From dusk till dawn’ zich onwillekeurig op.

In de uitstekende Koreaanse genretraditie  brengt revelatie Ki-Hyun (zijn ‘Lotto Blues’ en ‘Z le chat’ verschenen eerder in het Frans) alles misleidend vlak en zonder brio in beeld. Voor de twijfelaars heeft de uitgeverij op haar website een voorpublicatie geplaatst van maar liefst 32 pagina’s. (KVR)


Byun & Goum
‘Les nuits assassines’, Casterman, 167 blz., €16. (Franstalig)
***

18 October 2012, 11:11 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina