Strip Turnhout


Recensie

Gastoon 1: Opgelet, flaterend neefje (Léturgie & Léturgie)

André Franquin (1924-1997) , de bedenker van Guust Flater, maakte indertijd een reeks publicitaire gags waarin Guust het gezelschap kreeg van een neefje, dat er min of meer uitzag als een kleine versie van Guust zelf. Bijna vijftien jaar na de dood van de tekenaar kreeg dat neefje een eigen gagreeks: ‘Gastoon’ (Guust heet in het Frans Gaston, vandaar). Het neefje blijkt er inderdaad op alle vlakken uit te zien als zijn grote oom, hij deelt bovendien ook diens eigenaardigheden en obsessies. Alleen lijkt hij vooralsnog geen uitvindingen te doen.  Deze stripversie richt zich duidelijk op kinderen en is met vakmanschap gemaakt, met onder meer oude rot Yann als een van de vaste scenaristen. Binnen de grote schare aan jonge versies van bekende stripfiguren (Robbedoes, Suske en Wiske, Lucky Luke, Dommel en nog een pak anderen gingen hem voor) rijdt ‘Gastoon’ vooraan mee in het peloton. Goed voor een halfuurtje amusement. (TH)


Jean Léturgie, Yann & Simon Léturgie
‘Gastoon 1: Opgelet, flaterend neefje’,
Marsu Productions, 46 blz., €6,50.
***

25 October 2012, 09:57 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina