Strip Turnhout


Recensie

Nanja Monja (Ito)

Taro beleeft een zorgeloze jeugd in een idyllisch, afgelegen dorpje. Wanneer zijn grootvader sterft blijft hij plotseling alleen achter. Veel tijd om hier bij stil te staan heeft hij echter niet want niet lang daarna wordt zijn leven overhoop gehaald door de komst van een klein meisje. Een heel klein meisje. Laat ons zeggen, een meisje van 15 centimeter groot.

Al snel komt Taro erachter dat het meisje zo klein is geworden door uit de immense en legendarische Nanja Monja boom te vallen. Het mysterie van het mini-meisje wordt er niet eenvoudiger op door de geheimzinnige hanger die ze draagt – eerder meesleurt gezien haar gestalte – en die duidelijk een belangrijke rol te vervullen heeft. En dan gaat het hek helemaal van de dam en doemt er zowaar een volledig leger mini-mensjes op vanonder de Nanja Monja.

‘Nanja Monja’ wordt soms vergeleken met de klassieke animatiefilms van Studio Ghibli (‘Spirited Away’, ‘Totoro’,…). Het is een warme manga, vervuld van bosgeesten, die ons volledig doet wegdromen. We worden ondergedompeld in het dagelijkse leven van de mini-mensjes dat zo goed wordt beschreven dat je jezelf ook 15 centimeter klein acht.

De unieke tekenstijl wijkt af van de typische mangastijl en ondersteunt daarmee de universele boodschap die de manga uitdraagt. De tekeningen ademen een warme sfeer uit die past bij het verhaal, de personages en de algemene teneur van het de manga. ‘Nanja Monja’ kan overduidelijk een breder publiek aanspreken dan het doorsnee mangapubliek. (KS)


SHIZUKA ITO
‘Nanja Monja’ (verschillende  delen),
Glénat, 192 blz., €7,50.  (Franstalig)
****

24 October 2012, 16:44 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina