Strip Turnhout


Recensie

XXe ciel.com: Mémoires (Yslaire)

Toen ik in 2000 het eerste deel uit deze reeks onder ogen kreeg, bliezen het verhaal én de gedurfde grafische uitwerking me van mijn sokken. Het verhaal over een oude vrouw die anonieme e-mails ontvangt van haar doodgewaande broer en tegelijk geconfronteerd wordt met diverse hoogtepunten uit de aflopende eeuw, werkte zinnenprikkelend genoeg om me het boek herhaalde keren uit de kast te doen nemen om te herlezen. Yslaire heeft iets met engelen en laat deze zwevende wezens regelmatig de revue passeren in de meest diverse gedaantes. De auteur ondersteunde zijn werk bovendien met een knappe website die zeker voor die periode als baanbrekend mocht aanzien worden. Uitgeverij Talent liet de fans dan zomaar even vier jaar op hun honger zitten voordat ze met de Nederlandstalige vertaling van deel 2 op de proppen kwam. In dat deel verliet Yslaire ten dele de wat zweverige aanpak die hij in deel 1 hanteerde en laveerde hij handig tussen een nuchter scenario vol verrassende antwoorden en een verhaal dat toch nog een heleboel nieuwe, prangende vragen opriep.

Anno 2007 heeft Oog en Blik het fonds overgenomen en krijgen we de twee resterende delen van de cyclus voorgeschoteld. In theorie kun je de twee delen elk apart lezen omdat ze beide een eigen einde aan de cyclus breien, maar veel boeiender is het natuurlijk om te kijken welke dwaalwegen Yslaire voor de lezer nog in petto heeft. Het verrassingseffect is jammer genoeg in deze laatste delen een beetje verdwenen en zo is deze knappe reeks ergens tussen deel 2 en 3 zijn vijfde ster kwijtgeraakt. Ergens aan een engel blijven plakken?! (MS)


Yslaire
‘XXe ciel.com: Mémoires’ (delen 3 en 4), Oog en Blik, 78 blz. en 64 blz., € 19,90 per deel.
****

16 October 2012, 12:57 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina