Strip Turnhout


Recensie

Hugo Pratt. La traversée du labyrinthe. Biographie illustrée (Guilbert)

Het zijn harde noten om te kraken voor de fransonkundige liefhebber van wijlen Hugo Pratt. Nadat uitgeverij Casterman eerder al had beslist een mooie reeks heruitgaves van Pratts succesreeks Corto Maltese (integraal, in de juiste volgorde, ingekleurd, in handzaam formaat én erg goedkoop) alleen in het Frans uit te brengen, verschijnt nu ook de volumineuze biografie van Jean-Claude Guilbert alleen in de taal van Molière. Op de achterflap wordt Guilberts boek niet alleen “het definitieve boek” over Hugo Pratt genoemd, het heet ook een “oefening in bewondering”, die lak heeft aan alle conventies van het genre. Meer literaire evocatie dan biografie, luidt het.

Op de boekverzorging valt weinig of niks aan te merken: mooie letter, prachtig geïllustreerd, een boek dat bijzonder prettig in de hand ligt. Wie het boek vervolgens ook nog daadwerkelijk gaat lezen, komt van een veel kalere kermis thuis. Guilbert, die zijn sporen verdiende in de journalistiek en op radio en televisie, heeft niet zozeer een biografie van Pratt geschreven, als wel een boek over ‘Hugo et moi’. Geen foto van Pratt, of ook Guibert staat er op te blinken. Een boek lang wil hij bewijzen hoe goed hij ‘Hugo’ wel niet kende.

Op dreef is Guilbert nog enigszins als hij het in een enthousiast betoog over de literaire voorvaderen van Pratt heeft (Borges, W.B. Yeats, B. Traven, Jack London,…), in het puur biografische deel verliest hij zich volkomen. Meer dan een vormeloze brij tekst levert Guibert niet af. Hij wil alles tegelijkertijd vertellen, en zegt uiteindelijk niets. Het resultaat is uiteindelijk niet meer dan een misbaksel van de meest wonderlijke soort. (TH)


Jean-Claude Guilbert,
‘Hugo Pratt. La traversée du labyrinthe. Biographie illustrée’, Presse de la Renaissance Paris, 506 blz. (franstalig)
(0)

11 October 2012, 14:52 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina