Strip Turnhout


Recensie

Le Schtroumpfissime (Peyo & Dayez)

Door de film die in 2011 met groot succes wereldwijd in de zalen kwam, zou je haast gaan vergeten dat de Smurfen nog altijd in de eerste plaats stripfiguren zijn. Standaard Uitgeverij bracht dit een nieuwe editie van ‘De Smurfführer’ (1965) uit, het tweede album uit de reeks. Het scenario was van de hand van Yvan Delporte, toen hoofdredacteur van het weekblad Robbedoes én een volbloed anarchist. Hij leverde een geïnspireerd verhaal af over een smurf die – in afwezigheid van Grote Smurf – de macht grijpt en een dictatuur installeert.

Voor de Franse markt verscheen van dat album een erg mooie editie, waarbij Hugues Dayez, auteur van een uitstekende biografie over de bedenker van De Smurfen (‘Peyo, l’enchanteur’, een vertaling, iemand?), commentaar geeft bij de strip en de ontstaansgeschiedenis uit de doeken doet aan de hand van foto’s, schetsen, anekdotes en illustraties. Zéér comme il faut. (TH)


Peyo (met commentaar van Hugues Dayez)
‘Le Schtroumpfissime’,
Dupuis, 88 blz., €19,95. (Franstalig)
****

29 October 2012, 09:43 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina