Strip Turnhout


Recensie

Léonard 39: Loué soit le génie (Turk & De Groot)

Terwijl de Nederlandse vertalingen van Léonard (Leonardo) al een tijdje geleden stopgezet werden, dendert de reeks in het Frans onverminderd voort. Turk en De Groot blijven hun (Franse) succesreeks nog steeds trouw en hebben met het 39ste deel weer eens een bijzonder geslaagd gagalbum afgeleverd. Het recept is bekend: de zelfingenomen uitvinder Leonardo da Vinci brengt met zijn anachronistische experimenten steeds weer zijn leerling Basile en de kat Raoul in gevaar. De slapstick-humor heeft nog het meest weg van Looney Tunes, met humor vol fysieke gewelddaden die echter nooit blijvende gevolgen hebben. Zo passeren in dit album onder meer het eerste immobiliën-kantoor, de perfecte wegwijzer of de eerste datasoftware de revue. Scenarist Bob De Groot blijft het best op dreef wanneer hij voor Turk de ‘Léonard’-verhaaltjes schrijft. Over zijn andere recente schrijfsels als ‘Doggyguard’ zwijgen we maar uit beleefdheid. Na 34 jaar blijkt ons genie nog steeds fris uit de hoek te kunnen komen. Het gebrek aan nieuwe vertalingen nemen we er met tegenzin bij. (MB)


Turk & De Groot
‘Léonard 39: Loué soit le génie’, Le Lombard, 48 blz., €9,45. (Franstalig)
***

18 October 2012, 17:29 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina