Strip Turnhout


Recensie

Historieta: regards sur la bande dessinée Argentine (Diverse auteurs)

Bandes dessinées, comics/graphic novels, fumetti, manga, manhwa, … Wie grossiert in anderstalige termen voor het fenomeen stripverhaal, kan het Spaanse ‘historieta’ bijschrijven in zijn register. Historieta verscheen naar aanleiding van een grote retrospectieve tentoonstelling in het Franse Angoulême over de geschiedenis van het beeldverhaal in Argentinië. Het boek wil tegelijk meer en minder dan een catalogus zijn, zeg maar tegelijk ‘een aanvulling op’ en ‘een dwarsdoorsnede van’. Met Franse nonchalance als onmiskenbaar ingrediënt – het is bijvoorbeeld lang niet altijd duidelijk welk onderschrift naar welke tekening verwijst – en omdat het te dicht bij de losse opstelling van de tentoonstelling blijft, ontbreekt het aan academische rigueur. Maar net omdat de auteurs (onder meer José Muñoz, die het initiatief voor de tentoonstelling nam) uitkomen voor hun subjectiviteit, sla je het boek ontspannen, tevreden en belezen weer toe. (KVR)


Diverse auteurs
‘Historieta: regards sur la bande dessinée Argentine’,
Vertige graphic, 94 blz., € 22.00. (Franstalig) ***

11 October 2012, 15:07 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina