Strip Turnhout


Recensie

Je me souviens… Beyrouth (Abirached)

De Libanese, tegenwoordig vanuit Parijs opererende stripmaakster Zeina Abirached had het in het interview in Stripgids 12 nog over haar nieuwe project: een persoonlijke interpretatie van ‘Je me souviens’ van de Franse schrijver Georges Perec. Nog geen twee maanden later lag het boekje al in de winkel.

‘Je me souviens… Beyrouth’ ligt helemaal in het verlengde van de drie vorige boeken van Abirached, waarvan alleen ‘Zwaluwenspel’ ook in het Nederlands werd uitgegeven. Telkens vertrekkend vanuit het zinnetje “Je me souviens…” (“Ik herinner mij…”) haalt ze herinneringen op aan haar jeugd in Beiroet, inclusief de burgeroorlog die op dat moment aan de gang was. Lijken die herinneringen aanvankelijk vrij lukraak gekozen, stilaan treedt toch een vrij coherent beeld op de voorgrond. En wie ook het oudere (eveneens autobiografische) werk van Abirached kent, mag op een verdere uitdieping van haar grafisch universum rekenen, waarbij ook de al bekende personages steeds meer dimensies krijgen. Het maakt van dit boekje een mooi eerbetoon aan Georges Perec, en zijn zoektocht naar de herinnering. (TH)


Zeina Abirached
‘Je me souviens… Beyrouth’, Cambourakis, geen paginering, €15. (Franstalig)
***

17 October 2012, 11:34 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina