Strip Turnhout


Recensie

Les guerres d’Hergé. Essai de paranoïa-critique (Benoît-Jeannin)

Was Hergé fout in de oorlog? Ja, zegt Maxime Benoît-Jeannin. Nog straffer: hij was ook voor en zelfs na de oorlog fout. Nieuw materiaal aandragen om die stelling te onderbouwen doet de man niet, hij geeft alleen een heel nieuwe interpretatie aan de informatie uit de Hergé-biografieën van Benoît Peeters en Pierre Assouline. Dat Hergé conservatief van aard en rechts geörienteerd was, en daardoor tijdens de Tweede Wereldoorlog niet bepaald de juiste keuze heeft gemaakt door voor de Duitse gecontroleerde krant ‘Le Soir’ te gaan werken, zal niemand tegenspreken. Maar Benoît-Jeannin gaat bij momenten wel héél ver. Zelfs in de meest onschuldige passages uit latere Kuifje-albums ontwaart hij voorbeelden van het onbetrouwbaar karakter van Hergé, die achtereenvolgens het anti-bolsjevisme, het kolonialisme, de collaboratie en het antisemitisme, het grote gelijk van het Westen en de supprematie van de blanke over andere kleuren in zijn albums vorm zou hebben gegeven. Onderhoudende lectuur, maar regelmatig kookt het potje van Benoît-Jeannin over. (TH)

Maxime Benoît-Jeannin,
‘Les guerres d’Hergé. Essai de paranoïa-critique’, Éditions Aden, 256 blz., € 20. (Franstalig)
**

15 October 2012, 10:02 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina