Strip Turnhout


Recensie

Ovni (Parme & Trondheim)

Een blauw marsmannetje slaat in de prehistorie op de aarde te pletter met zijn vliegende schotel.  Hij doorspartelt allerlei gevaren en komt uiteindelijk langs de zeven wereldzeeën in de Twintigste Eeuw terecht. Daar slaagt hij erin zijn tuig te repareren en weer weg te vliegen. Het klinkt als een ouderwets videospelletje, en dat is ‘Ovni’ van Lewis Trondheim en Fabrice Parme in zekere zin ook wel.
Het boek bevat geen rechtlijnig verhaal, maar verplicht je de hele tijd keuzes te maken om het kleine wezentje van een gewisse dood te redden.  Overal loert gevaar, en vaak blijkt de veiligste weg achteraf helemaal niet de juiste. Trondheim toont zich ook hier weer van zijn meest sadistische kant; zelfs wiskunde is dodelijk.
Zo’n “multi-path adventure” is niet nieuw, maar wat dit boek zo bijzonder maakt, zijn de rijke, paginavullende tekeningen van Fabrice Parme. Zijn taferelen krioelen van de figuurtjes die er allemaal even schattig uitzien (hoewel ze vreselijke dingen meemaken).
’Ovni’ is de ideale manier om je Nintendo-verslaafde kroost achter hun schermen vandaan te krijgen.  Elke pagina leest als een nieuw level waarin je beslissingen moet nemen, zonder dat er één letter tekst aan te pas komt.  Grotere mensen houden zich onledig met de ontelbare knipoogjes en verwijzingen naar de actualiteit van vroeger en nu. (WL)

Fabrice Parme & Lewis Trondheim,
‘Ovni’, Delcourt, 48 blz, € 10,10.
****

11 October 2012, 11:42 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina