Strip Turnhout


Recensie

De geverniste vernepelingskes 5 (Urbanus & Bosschaert)

Er valt veel over ‘De geverniste vernepelingskes’ te zeggen, maar niet dat het fijnbesnaard is. Urbanus en Jan Bosschaert maken er een prettige gewoonte van om Bekende Vlamingen (waarvan je vaak niet meteen weet waarom ze nu ook weer juist bekend waren) tot hun ware proporties te herleiden, door hen in hun bloot gat te zetten. Dat doet zowel scenarist (Urbanus) als tekenaar (Jan Bosschaert) met zichtbaar groot genoegen. Het levert een goed gemaakt, op zijn beste momenten hilarisch vettig boekske op, niet geschikt voor wie gehinderd wordt door plotse aanvallen van goede smaak. Gezien het onderwerp is de houdbaarheidsdatum van een dergelijk album beperkt (sommige van de opgevoerde BV’s zijn alweer vergeten vooraleer de strips die in het maandblad Ché verschijnen in een album gebundeld worden), maar net dat inspelen op de actualiteit maakt ook voor een groot stuk de charme van deze strip uit. Vaut le détour. (MG)


Urbanus & Jan Bosschaert
‘De geverniste vernepelingskes 5’, Standaard uitgeverij, geen paginering, €5,95.
***

16 October 2012, 17:43 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina