Strip Turnhout


Recensie

Er was eens 3: Eer en geweten (Nury & Vallée)

Standaard Uitgeverij staat vooral bekend om zijn familiestrips, maar in het fonds bevinden zich ook enkele aanbevelenswaardige strips voor een ouder publiek die wel eens dreigen onder te sneeuwen binnen de rest van het aanbod. ‘Apostata’ van de Vlaming Ken Broeders is er daar één van, net als ‘Er was eens’. Dat is een op feiten gebaseerde Franse strip over Joseph Joanovici, een Roemeense jood die er tijdens de Tweede Wereldoorlog in slaagde om de rijkste man van Frankrijk te worden. Op zijn sterfbed geeft hij opening van zaken, en blijkt de man zowel verzetsstrijder als collaborateur geweest te zijn, een held en een misdadiger, een opportunist die worstelt met hebzucht en geweten. Een smokkelaar, een dief, een handelaar, een vriend en een vijand. Het verhaal van deze heel dubbelzinnige figuur wordt op een heel klassieke, degelijke manier verteld en in beeld gebracht. Uitstekende serie – die eerder al in de prijzen viel tijdens het festival van Angoulême. (TH)


Fabien Nury & Sylvain Vallée
‘Er was eens 3: Eer en geweten’,
Standaard Uitgeverij, 56 blz., €12,95.
****

25 October 2012, 12:43 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina