Strip Turnhout


Recensie

Scheisseimer (Tinel)

Geen strip natuurlijk, dit boek van Koenraad Tinel, maar wel degelijk een beeldverhaal. In 240 bistertekeningen doet hij zijn relaas van de Tweede Wereldoorlog. Een heel aangrijpend relaas, een aaneenrijging van flarden herinneringen. Tinel zelf was toen de oorlog uitbrak een jongetje van zes, net oud genoeg om te zien maar niet oud genoeg om te snappen. Vader en twee oudere broers waren zo fout als wat: Verdinaso, Sicherheitsdienst, oostfront. Toen de oorlog op zijn einde liep, was er voor het gezin Tinel maar weinig vreugde meer te rapen in Vlaanderen. Ze vluchtten naar Duitsland, in de ijdele hoop dat het daar beter was. Het is vooral die Duitse episode, een mengeling van vreugde en verdriet, die we te zien en te lezen krijgen. Een poging tot traumaverwerking van iemand die wegens zijn leeftijd nergens schuldig aan kon zijn.

Alles aan dit boek is fors. In de eerste plaats die slordige, vlekkerige sepiatekeningen. De kracht van één kleur: Hitler met pet, je kunt hem nooit nog anders zien. De onderschriften van Tinel zijn daarbij op maat gesneden: kernachtig, in een wat hoekig, vierkantig Vlaams. David Van Reybrouck beschrijft achteraan in enkele bladzijden de context.

Vergeet voor een  keer hoeveel geld 35 euro is. ‘Scheisseimer’ is elke eurocent dubbel en dik waard. (IV)


Koenraad Tinel
Scheisseimer’, Lannoo, 265 blz., € 35.
*****

18 October 2012, 17:23 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina