Strip Turnhout


Recensie

Zwarte Trilogie 3: Een buik vol angst (Malet, Bonifay, Daoudi)

In de jaren ‘80 bewees Jacques Tardi al dat de personages van Léo Malet zich uitermate goed lenen tot een stripadaptatie, toen hij van de populaire detective Nestor Burma een meer dan onsterfelijke stripheld maakte. Bonifay en Daoudi deden dit nog eens dunnetjes over door drie minder bekende romans van Malet op het strippubliek los te laten.  Hoewel het hier verkoopstechnisch om een trilogie gaat, zijn de drie delen perfect afzonderlijk leesbaar, aangezien ze alleen thematisch met elkaar verbonden zijn.

In dit derde deel volgen we de lotgevallen van de paranoïde oplichter Paulot die zich net als zijn voorgangers Jean en André uit de delen 1 en 2 serieus in de nesten werkt. Scenarist Bonifay die we ook nog kennen van ‘Zoo’ (met tekenaar Frank Pé) , maakt hier een mooie hertaling van Malets donkere oeuvre. Nieuwkomer Daoudi schetst bovendien op indringende wijze de duistere atmosfeer van het Parijs  uit de eerste helft van de 19de eeuw.  Er staat nog wel wat vergeten werk van Malet op de plank. Misschien een tip voor een verdere samenwerking? (MS)


Léo Malet, Philippe Bonifay, Youssef Daoudi
‘Zwarte Trilogie 3: Een buik vol angst’, Casterman, € 9,80.
***

16 October 2012, 12:24 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina