Strip Turnhout


Recensie

Alex 27: De duivel van Pharos (Martin, Simon & Weber)

Na 15 jaar heeft ondergetekende eindelijk nog eens de moed gehad om een ‘Alex’ in zijn pollen te pakken. Hoewel Jacques Martin zijn geesteskind volledig uit handen gegeven had, blijkt er van een stijlbreuk absoluut geen sprake. Knappe decors: check! Veel tekst: check! Houterige personages: check!

Na omzwervingen in een groot deel van de Antieke wereld, moet Alex nu een geheimzinnige opdracht uitvoeren in Egypte. En passant lost hij dan ook nog het mysterie van de vuurtoren van Alexandrië op. Het oeuvre van Martin (naast deze Alex ook nog ‘Lefranc’ en ‘Tristan’) begint meer en meer op een goedlopende franchise te lijken, gezien het grote aantal spin-offs in de vorm van de ‘Reizen van…’ en ‘Historische personages’. Jammer genoeg wordt de gemiddelde lezer daar zeker niet beter van, de occasionele geschiedenisfreak niet te na gesproken. De stroeve en vaak ongeloofwaardige scenario’s blijven namelijk een belemmering voor een vlotte lectuur. ‘Alex’ is bijgevolg een reeks die ons niet klaar lijkt voor de 21ste eeuw en de nostalgici onder ons zullen waarschijnlijk liever teruggrijpen naar het oudere werk. (MS)


Jacques Martin, Christophe Simon & Patrick Weber
‘Alex 27: De duivel van Pharos’, Casterman, 48 blz., €5,75.
**

17 October 2012, 10:27 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina