Strip Turnhout


Recensie

Kodo de tiran/Geld, smiechten en smokkel (Fournier)

De Bretoense tekenaar Jean-Claude Fournier had in de jaren ’70 de ondankbare taak om de reeks ‘Robbedoes en Kwabbernoot’ over te nemen van André Franquin, de man die de reeks groot had gemaakt. Een vergiftigd geschenk, want Franquin was een geniaal stripmaker. Fournier kreeg dan ook bakken kritiek over zich heen.

Voorafgaand aan de herstart van ‘Robbedoes en Kwabbernoot’, met verhalen gemaakt door een nieuw auteursteam, bracht Dupuis een reeks dubbelalbums op de markt met daarin telkens enkele van de beste verhalen uit de reeks. Uit de albums geschreven en getekend door Fournier werd het tweeluik ‘Kodo de tiran’ en ‘Geld, smiechten en smokkel’ geselecteerd. Wie die twee verhalen nu terugleest, vindt ze toch wel vrij charmant, en heel wat beter dan indertijd werd aangenomen. Misschien was Fourniers probleem wel dat hij zo dicht bij het werk van zijn voorganger bleef. Al bij al toch een mooie herontdekking, deze twee wat verguisde Robbedoes-albums. (TH)


Fournier
‘Kodo de tiran/Geld, smiechten en smokkel’,
Dupuis, 104 blz., €15,95.
***

29 October 2012, 12:26 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina