Strip Turnhout


Recensie

Charly 13: Een hel op aarde (Magda & Lapière)

Met dit dertiende deel vervolgen Magda & Lapière niet enkel de verhaallijnen die in deel twaalf ‘Moordenaar!’ werden uitgezet, ze rakelen ook geregeld het bewogen verleden van de intussen zeventienjarige Charly op. Even opfrissen: als kind krijgt Charly een speelgoed-ruimtetuig (Kapitein Bliksem), dat tot leven komt en een uitgesproken gewelddadig karakter blijkt  te hebben. Kap’tein Bliksem gaat uiteindelijk in de jongen op, waardoor die te pas en vooral te onpas visioenen ‘ontvangt’ over andermans leven, van zowel bekenden als volslagen vreemden. Die gave wordt nu tegen hem gebruikt door een reeks moorden op jonge vrouwen in Parijs in zijn schoenen te schuiven. Charly en zijn vriendin Valentine slaan op de vlucht naar de Pyreneeën en zijn moeder trekt hem achterna, niet wetende dat ze daarmee de eigenlijke moordenaar(s) op Charlys spoor brengt.

Het klinkt allemaal hogelijk onaannemelijk, maar Charly is toch al jaren een sterke en realistische jeugdreeks. Niet alleen wordt de held-tegen-wil-en-dank met elk album netjes samen met zijn lezertjes ouder, ook zijn belevenissen zijn ondanks het bovennatuurlijke element erg meeslepend, aandoenlijk en – zoals hier – erg dramatisch. Bovendien neemt het auteursduo graag de tijd om via tekstloze prentenreeksen de gevoelens en vooral onzekerheden van de tiener weer te geven, wat de lezer nog nauwer betrekt. Het is wel aangewezen om het voorgaande, twaalfde deel eerst te lezen voor je aan de lectuur van ‘Een hel op aarde’ te wagen. (HO)

Magda & Denis Lapière:
‘Charly 13: Een hel op aarde’, Dupuis, 48 blz., € ????
***


12 October 2012, 15:43 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina