Strip Turnhout


Recensie

De eeuwige oorlog (Marvano & Haldeman)

Toen we in 1988 aan ‘De eeuwige oorlog’ begonnen, een stripbewerking van de gelijknamige roman van de Amerikaanse schrijver Joe Haldeman door Marvano, hadden we enig voorbehoud. ‘De eeuwige oorlog’, dat was toch sciencefiction? En inderdaad, het was sciencefiction. Maar ‘De eeuwige oorlog’ bleek bij lectuur een bijzonder goede strip, die meer vertelde over de wereld van vandaag dan over die van morgen. Niet voor niets baseerde Haldeman zijn roman op zijn ervaringen in Vietnam, en wilde hij met zijn roman vooral een striemende aanklacht tegen de oorlog schrijven.

De stripbewerking van Marvano mag als schoolvoorbeeld gelden voor de adaptie van een roman tot een beeldverhaal. Hij vertelt het verhaal met veel vaart, brengt het op een ingenieuze manier in beeld en maakt er in de eerste plaats een goede strip van. De tekenstijl van Marvano lag toentertijd nog veel dichter bij die van zijn grote voorbeelden Frank Miller en Hermann dan vandaag het geval is, maar is amper gedateerd. Wie de strip vandaag herleest, met in het achterhoofd wat er in Afghanistan en Irak gebeurt, wordt er wel bepaald niet vrolijker van. De enige troostende gedachte is misschien dat er in een wereld waar dergelijke oorlogen worden gevoerd, toch ook nog zo’n goede strip wordt gemaakt. Benieuwd of Ridley Scott, die recent de filmrechten  voor Haldemans boek (én voor de stripversie) kocht, even goed zal doen. (MG)


Marvano & Haldeman
‘De eeuwige oorlog. Integrale uitgave’, Dupuis (Collectie Vrije Vlucht), 168 blz., €27.
****

16 October 2012, 17:07 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina