Strip Turnhout


Recensie

Gilgamesj (de Bonneval & Duchazeau)

Gilgamesj is hot…. Naast een grote tentoonstelling in het Jubelparkmuseum, krijgt deze halfgod uit Mesopotamië nu ook zijn eigen stripalbum. Of dat laatste een goede zaak is, durven we hier te betwijfelen, want de epische verhaallijn lijkt zich niet zo gemakkelijk te laten vatten in een traditioneel stripalbum. Zo heeft scenarist de Bonneval duidelijk moeite om uit dit eeuwenoude succesverhaal een coherent stripscenario te distilleren. De tekeningen van Duchazeau baden in een Sfar-achtig sfeertje, maar missen diens zeggingskracht om dit verhaal naar een aanvaardbaar niveau te tillen. De tekenaar is duidelijk beter op dreef in zijn humoristische Frankensteinpastiche ‘Igor et les monstres’, uitgegeven bij Dargaud.

Literaire uitgeverij Atlas liet zich waarschijnlijk leiden door het grote succes van deze ‘Gilgamesj’ in Frankrijk, waar de 2 albums (nu gebundeld in 1 dikke uitgave) meer dan 40.000 keer over de toonbank gingen. Als men dit succes hier wil evenaren, zal een goddelijke interventie geen overbodige luxe zijn. (MS)


Gwen de Bonneval & Frantz Duchazeau
‘Gilgamesj’ (integrale uitgave), Atlas, 96 blz., € 19,90.
**

16 October 2012, 13:29 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina