Strip Turnhout


Recensie

Parijs 25/44 (Matena)

Doordat hij zich de voorbije jaren onledig hield met stripbewerkingen van klassieke romans van onder meer Jan Wolkers, Gerard Reve en Willem Elsschot, zou je haast gaan vergeten dat Dick Matena vroeger ook strips tekende waar hij zelf de scenario’s voor schreef. In 1992 maakte hij bijvoorbeeld ‘Sartre en Hemingway’, een strip over de schrijvers die in de jaren ’20 van de vorige eeuw verzamelen bliezen in de Lichtstad. ‘Parijs 25/44’, waarin een gefingeerde ontmoeting tussen Ernest Hemingway en de jonge Jean-Paul Sartre centraal staat, is een bewerking in zwart-wit (met nieuwe kadrering en nieuwe tekeningen; sommige personages zien er helemaal anders uit) van die strip. Een remake van eigen werk dus. Op kleiner formaat en met meer pagina’s. Een beetje een vreemd experiment, dat wel, waarvan we de bedoeling niet helemaal vatten. Het levert geen wereldschokkende, wel onderhoudende lectuur op, helemaal in de sfeer van de oude ‘beeldromannetjes’ waar Matena zo tuk op is. Geen Matena grand cru, wel lichtverteerbare tafelwijn.


Dick Matena
‘Parijs 25/44’, Atlas, 120 blz., €19,90.
***

16 October 2012, 16:06 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina