Strip Turnhout


Recensie

De teloorgang van oude Knudde (Matena)

Alfred Hitchcock maakte een eerste filmversie van ‘The Man Who Knew Too Much’ in 1934. In 1956, 22 jaar later, deed hij het nog eens dunnetjes over. Hetzelfde scenario, maar aangepast aan de mogelijkheden én de noden van de tijd.

Met ‘De teloorgang van oude Knudde’ doet de bijzonder productieve Dick Matena min of meer hetzelfde, want dit boek is niet meer dan een opnieuw getekende versie van het bijzonder leuke verhaal ‘De teloorgang van oude Knudde en hoe het verder ging’ dat hij in 1986 publiceerde in ‘De A. den Dooier Omnibus’, een parodie op Nederlandse streekromans met naturalistische inslag (met een ferme knipoog naar de Nederlandse schrijver A. den Doolaard). Voor ons misschien wel het beste werk dat Matena ooit gemaakt heeft.

Net als bij Matenas vorige herwerking van ouder werk (‘Parijs 25/44’ was een doorslagje van zijn eigen album ‘Sarte en Hemingway’) zal iemand die de oorspronkelijke verhalen kent de zin van de hele oefening misschien niet meteen zien. Maar in wezen doet hij niks anders dan wat Hitchcock deed: een verhaal aanpassen aan de mogelijkheden én de noden van de tijd. Een kortverhaal in vier kleuren op klassiek albumformaat is hier een graphic novel in zwart-wit geworden, op romanformaat uitgegeven door een literaire uitgever. (ZS)


Dick Matena
‘De teloorgang van oude Knudde’, Atlas, 80 blz., €16,50.
***

18 October 2012, 11:22 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina