Strip Turnhout


Recensie

Een dolende hond van een vader (Vanhole & Geets)

Toen we aan schrijver Kamiel Vanhole (1954-2008) vroegen om in Stripgids 5 de rubriek ‘Uren van bewondering’ voor zijn rekening te nemen, vertelde hij honderduit over de strips die hij ooit gemaakt had. Een deel daarvan was indertijd verschenen bij uitgeverij Casterman en in het maandblad A Suivre (Wordt Vervolgd). Maar hij had ook ooit een biografische strip over Willem Elsschot geschreven, vertelde hij, die nog ergens in de archieven stak en nooit was gepubliceerd.

Na de veel te vroege dood van Kamiel Vanhole in 2008 bracht Atlas deze strip, getekend door Dirk Geets (tegenwoordig actief in de reclamesector), alsnog op de markt, bij wijze van postuum eerbetoon aan de schrijver. Vanhole vermengt in zijn verhaal (begin jaren ’80 gemaakt in opdracht van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten) verwijzingen naar het werk van Willem Elsschot met feiten uit het leven van Alfons De Ridder (zoals Elsschot voor de burgerlijke stand heette). Geets bracht een en ander in vrij hard aangezet zwart-wit in beeld.

‘Een dolende hond van een vader’ overtuigt vijfentwintig jaar later niet meer helemaal, maar het is prijzenswaardig dat de strip nu beschikbaar is voor zowel de liefhebbers van Willem Elsschot als die van Kamiel Vanhole. Wie het werk van Vanhole niet kent, begint wellicht toch beter met zijn nog steeds erg sterke bundel reisverhalen ‘Een demon in Brussel’. (TH)


Kamiel Vanhole & Dirk Geets
‘Een dolende hond van een vader’, Atlas, 48blz., €19,95.
**

18 October 2012, 16:55 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina