Strip Turnhout


Recensie

Aantekeningen voor een oorlogsverhaal (Gipi)

De Italiaanse tekenaar Gipi (voluit Gianni Pacinotti) won in 2006 met ‘Aantekeningen voor een oorlogsverhaal’ de prijs voor het beste album op het festival van Angoulême. Gipi focust op drie opgroeiende jongens op de dool, die hij volgt wanneer er in hun land (schijnbaar een kruising tussen Italië en een of andere Balkanstaat) een oorlog uitbreekt. De drie jongens, op zoek naar orde en een doel in hun leven, worden onder de hoede genomen door een maffiose bende plunderaars en opportunisten, een uit de hand gelopen burgermilitie die onder de oorlogsomstandigheden hoogdagen beleeft. Het begint met wat koerierswerk, maar beetje bij beetje leren de jongens het ware gezicht van de oorlog kennen, en schuiven ze steeds verder op naar het epicentrum van het conflict.

Gipi heeft in korte tijd een heel eigen stijl ontwikkeld. Zijn verhalen ademen meestal een landerige, provinciale sfeer, waartegen hij de meest uiteenlopende ingrijpende belevenissen in het leven van zijn hoofdpersonages contrasteert. De provincie blijkt dan een broeierig nest, waar vooral onderhuids erg grote emoties spelen. (TH)


Gipi,
‘Aantekeningen voor een oorlogsverhaal’, Oog & Blik Amsterdam, zonder paginering, 19,95 €.
****

11 October 2012, 14:13 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina