Strip Turnhout


Recensie

Tekort (Tomine)

Dat Camus en Sartre dit niet meer hebben mogen meemaken: met ‘Tekort’ heeft de Amerikaanse stripmaker Adrian Tomine een voor 100 procent existentialistische strip gemaakt. Hoofdpersonage Ben Tanaka levert een verwoed gevecht met het bestaan, en is naarstig op zoek naar de zin van wat hij allemaal meemaakt. Die vindt hij niet. Door zijn inertie en besluiteloosheid helpt hij ondertussen zijn relatie om zeep.

‘Tekort’ is – dat had u ongetwijfeld al begrepen – geen vrolijk boek. Maar Tomine, die eerder al enkele bundelingen kortverhalen publiceerde bij de Canadese uitgever Drawn & Quarterly, toont zich een uitstekend verteller die dit in wezen vrij moedeloos stemmend verhaal voortstuwt naar een climax die er geen is.  ‘Tekort’ verscheen nagenoeg gelijktijdig met het Engelstalige origineel, Tomine debuteert hiermee  in het Nederlands meteen met zijn beste werk. (TH)


Adrian Tomine
‘Tekort’, Oog & Blik, 110 blz., € 17,95.
****

16 October 2012, 15:45 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina