Strip Turnhout


Recensie

Asterios Polyp (Mazzucchelli)

Heel soms ben je blij recensent te wezen. Je krijgt dan een boek toegeschoven waarvan je al na twee bladzijden weet: dit is een bezit, handen af asjeblief. ‘Asterios Polyp’ van David Mazzucchelli is er zo een.

Op de kaft van dit keinood, prachtig vormgegeven, staat, in Hanco Kolk-achtige lijnen, de hoofdfiguur. Asterios is docent architectuur, gevierd en gelauwerd, hoewel niet zo meteen duidelijk is waarom: zijn eerste creatie moet nog gebouwd worden. Praat genoeg, dat wel, qua jargon is hij niet te kloppen. Nee, dan liever een simpele ziel als Stiff, de garagist, of de lieve beeldhouwster Hana, veel te goed voor een arrogante allesweter als Asterios. Maar het wonder geschiedt: de man gaat op zoek naar zichzelf, en niet geheel zonder succes.

Prachtig boek: een verhaal met lagen, boeiende personages  en een verteltoon die varieert van cynisch naar begripvol en teder. De tekenstijl van Mazzucchelli is al even afwisselend: strak, gestileerd of vloeiend, hoekig of rond, de klemtoon op de lijn of op het vlak, hij kan en doet het allemaal.

Let wel op: dit boek lijkt alleen maar dik. Zuinig en traag lezen, een mens is er jammerlijk snel doorheen. (IV)


David Mazzucchelli
‘Asterios Polyp’,
Oog&Blik/De Bezige Bij, geen paginering, €39,90.
*****

29 October 2012, 15:09 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina