Strip Turnhout


Recensie

Heinz: de graphic novel (Windig & De Jong)

‘Heinz’ van het Amsterdamse duo René Windig en Eddie de Jong blijft één van de grappigste krantenstrips die de voorbije decennia uit Nederland is gekomen. De strip verschijnt al een paar jaar niet meer, maar er is wel een mooie integrale die alle ooit gemaakte gags bundelt. Zoals Windig en De Jong het zo treffend formuleren: met Heinz kan je lachen.

Ook in ‘Heinz: de graphic novel’ is dat zo. De hoeveelheid ongein die hier bij mekaar is gekeerd, oogt weer indrukwekkend. Als scenario voor deze strip fungeerde het terziele gegane project om een film rond Heinz te maken. Dat ging niet door, dus maakten Windig en De Jong er maar een – geheel volgens de tijdsgeest – graphic novel van. En dan mag het gerust wat slordiger getekend zijn. Klein gebrek, geen bezwaar.

Er valt heel wat te lachen, maar voor de rest dobbert de plot net wat al te zeer doelloos over het narratieve oppervlak. Een mens met een slecht karakter denkt dan: het lijkt wel een graphic novel! (MG)


Windig & De Jong
‘Heinz: de graphic novel’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 144 blz., €24,90.
***

30 October 2012, 15:49 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina