Strip Turnhout


Recensie

Blast 2: De openbaring van Sint-Jacky (Larcenet)

Manu Larcenet had met ‘De dagelijkse worsteling’ een hit in huis, maar gaf er na vier albums de brui aan. De Franse stripmaker worstelt al zijn hele leven met zijn donkere kant – inclusief zelfmoordgedachten in zijn tienertijd –, en wilde ook met die kant van zijn persoonlijkheid aan de slag gaan. ‘Blast’, een reeks die vijf albums van telkens 200 bladzijden zal omvatten, is daarvan het resultaat. Het is een donkere strip over een ontspoorde culinaire schrijver van meer dan 150 kilo, die na het overlijden van zijn vader uit de maatschappij stapt en de marge opzoekt. Het verhaal heeft de vorm van een politieverhoor (of het hoofdpersonage wel echt een misdaad heeft gepleegd, wordt gaandeweg steeds minder evident), dat onderbroken wordt met flashbacks. De manier waarop Larcenet hier de weg naar beneden van zijn steeds psychotischer wordende hoofdpersonage neerzet, in zwart-wit en met heel spaarzaam gebruikte kleuren, is indrukwekkend en aangrijpend. (TH)

Manu Larcenet
‘Blast 2: De openbaring van Sint-Jacky’,
Oog&Blik/De Bezige Bij, 206 blz., €24,90.
****

24 October 2012, 17:57 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina