Strip Turnhout


Recensie

Blast 2: De openbaring van Sint-Jacky (Larcenet)

Manu Larcenet had met ‘De dagelijkse worsteling’ een hit in huis, maar gaf er na vier albums de brui aan. De Franse stripmaker worstelt al zijn hele leven met zijn donkere kant – inclusief zelfmoordgedachten in zijn tienertijd –, en wilde ook met die kant van zijn persoonlijkheid aan de slag gaan. ‘Blast’, een reeks die vijf albums van telkens 200 bladzijden zal omvatten, is daarvan het resultaat. Het is een donkere strip over een ontspoorde culinaire schrijver van meer dan 150 kilo, die na het overlijden van zijn vader uit de maatschappij stapt en de marge opzoekt. Het verhaal heeft de vorm van een politieverhoor (of het hoofdpersonage wel echt een misdaad heeft gepleegd, wordt gaandeweg steeds minder evident), dat onderbroken wordt met flashbacks. De manier waarop Larcenet hier de weg naar beneden van zijn steeds psychotischer wordende hoofdpersonage neerzet, in zwart-wit en met heel spaarzaam gebruikte kleuren, is indrukwekkend en aangrijpend. (TH)

Manu Larcenet
‘Blast 2: De openbaring van Sint-Jacky’,
Oog&Blik/De Bezige Bij, 206 blz., €24,90.
****

24 October 2012, 17:57 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina