Strip Turnhout


Recensie

Het kleine boek van de Beatles (Bourhis)

“Dit boek is bedoeld als eerbetoon aan de Beatles”, schrijft auteur Hervé Bourhis in zijn inleiding, en dat is het ook geworden, op de enige juiste en acceptabele manier: als gedetailleerd en goed gedocumenteerd werkstuk , haast encyclopedisch in zijn volledigheid. Feiten en feitjes worden  keurig chronologisch gepresenteerd, hoofd- en bijrolspelers duikelen over elkaar heen om samen de woelige geschiedenis van het Liverpoolse viertal te tekenen.

Bourhis verknipt dus honderden stukjes informatie tot stripplaatjes, en trekt het epos tot in 2009 door. Alles is in zwart-wit gezet, met uitzondering van de platenhoezen (ook door de auteur hertekend), die op zowat elke bladzijde een oogstrelende kleurtoets toevoegen. Samen met de vet gedrukte jaartallen maken die hoezen het makkelijk om een bepaalde plaat, periode of anekdote terug te vinden.

Hoewel overduidelijk met  bewondering geschreven heeft dit ‘kleine boek’ niets van een hagiografie. De kleine kantjes, de ruzies en wrijvingen, de vrijpostigheid en de arrogantie van de vier worden op geen enkel moment weggemoffeld, en onder elke platenhoes staat een degelijke recensie. Genieten, voor Beatlesbeginners én -gevorderden.  (IV)


Hervé Bourhis
‘Het kleine boek van de Beatles’,
Oog&Blik/De Bezige Bij, 160 blz., €24,90.
****

30 October 2012, 15:16 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina