Strip Turnhout


Recensie

Het Amsterdam van Theo van den Boogaard (Tychon)

De Amsterdamse tekenaar Theo van den Boogaard werd bij ons vooral bekend met de strip ‘Sjef Van Oekel’, waarvoor televisiemaker en beeldend kunstenaar Wim T. Schippers indertijd de scenario’s schreef. De strip werd volledig uitgevoerd in een aan Hergé schatplichtige Klare Lijn-stijl. In 2011 vond in het Amsterdamse Stadsarchief een tentoonstelling plaats over de verschillende manieren waarop de stad Amsterdam in het werk van Van den Boogaard aanwezig is. Naar aanleiding daarvan verscheen bij Oog&Blik een boek over het onderwerp, samengesteld door Rienk Tychon, de uitgever die de voorbije jaren een mooie ‘Sjef Van Oekel’-integrale begeleidde. Ook in dit boek staat Van Oekel centraal, al gaat het breder. Het bevat ook nooit eerder gepubliceerde prenten die Van den Boogaard van zijn stad maakte. Een alternatieve, getekende stadsgids, die door de voorbeeldige boekverzorging naar een hoger niveau wordt getild. (TH)


Rienk Tychon (samenstelling)
‘Het Amsterdam van Theo van den Boogaard’,
Oog&Blik/De Bezige Bij, 130  blz., €24,90.
***

24 October 2012, 15:38 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina