Strip Turnhout


Recensie

Dodelijk wapen (Clowes)

Met ‘Dodelijk wapen’ brengt Daniel Clowes, de man die we onder meer kennen van ‘Ghost World’ en ‘Wilson’, een niet altijd even geslaagde parodie op het superheldengenre. Van de kruising tussen Spiderman en Superman op de cover tot de gedateerde kleuren binnenin: het verhaal van de vreemde Andy, wiens ouders uiteraard gestorven zijn en die dus bij zijn grootvader woont, steekt duidelijk de draak met de clichés van de superheldencomics. Andy ontdekt na het roken van zijn eerste sigaret dat hij buitengewoon sterk is geworden, en krijgt bovendien een speciaal pistool in handen waarmee hij levende wezens in rook kan doen opgaan (“zappen” zoals dat dan heet). Aangezien Andy een probleem heeft met de wereld, moeten heel wat mensen in zijn omgeving eraan geloven. Hoe het uiteindelijk afloopt, mag de lezer zelf beslissen. ‘Dodelijk wapen’ vertrekt vanuit een origineel idee maar weet zowel visueel als narratief niet helemaal te overtuigen – daarvoor hebben zowel het verhaal als de tekeningen te weinig body. Interessant, maar net niet interessant genoeg. (AG)


Daniel Clowes
‘Dodelijk wapen’,
Oog&Blik/De Bezige Bij, 48 blz., €19,90.
***

23 October 2012, 17:44 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina