Strip Turnhout


Recensie

Dodelijk wapen (Clowes)

Met ‘Dodelijk wapen’ brengt Daniel Clowes, de man die we onder meer kennen van ‘Ghost World’ en ‘Wilson’, een niet altijd even geslaagde parodie op het superheldengenre. Van de kruising tussen Spiderman en Superman op de cover tot de gedateerde kleuren binnenin: het verhaal van de vreemde Andy, wiens ouders uiteraard gestorven zijn en die dus bij zijn grootvader woont, steekt duidelijk de draak met de clichés van de superheldencomics. Andy ontdekt na het roken van zijn eerste sigaret dat hij buitengewoon sterk is geworden, en krijgt bovendien een speciaal pistool in handen waarmee hij levende wezens in rook kan doen opgaan (“zappen” zoals dat dan heet). Aangezien Andy een probleem heeft met de wereld, moeten heel wat mensen in zijn omgeving eraan geloven. Hoe het uiteindelijk afloopt, mag de lezer zelf beslissen. ‘Dodelijk wapen’ vertrekt vanuit een origineel idee maar weet zowel visueel als narratief niet helemaal te overtuigen – daarvoor hebben zowel het verhaal als de tekeningen te weinig body. Interessant, maar net niet interessant genoeg. (AG)


Daniel Clowes
‘Dodelijk wapen’,
Oog&Blik/De Bezige Bij, 48 blz., €19,90.
***

23 October 2012, 17:44 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina