Strip Turnhout


Recensie

De ongelofelijke avonturen van Kobijn (Trondheim)

U kent het grapje wel: ‘Wat is het Frans voor kornijn?’ Antwoord: ‘Larpin.’ De held in deze reeks albums van Franse stripmaker Lewis Trondheim heet Kobijn en is een konijn. Veel scheelt het dus niet. (De originele Franse versie heet overigens ‘Lapinot’.) In eerste instantie maakte Trondheim een dikke striproman over het personage voor L’Association, later werd het een langere reeks albums bij Dargaud. Het is die reeks die bij Sylvester in vertaling is verschenen.

Kobijn is de voorloper van de succesreeks ‘Donjon’, en dat is er aan te merken. Trondheim plaatst zijn hoofdpersonage in de meest diverse situaties, en laat die dan vervolgens ontsporen. In het nulde deel van de reeks, ‘Slaloms’, gaat Kobijn skiën met vrienden, in het eerste deel ‘Blacktown’ belandt Kobijn in een traditionele westernstrip. Een westernstrip met een hoek af, dat wel. Trondheim lijkt een tekenaar die er alles aan doet om routine te voorkomen. De honderd albums die hij tot nog toe heeft gemaakt, inclusief die van Kobijn, zijn er het levende bewijs van dat dat fijne strips kan opleveren. (MG)


Lewis Trondheim,
‘De ongelofelijke avonturen van Kobijn’, Sylvester, 48 blz., € ???.
***

15 October 2012, 10:31 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina