Strip Turnhout


Recensie

Het Boek van Bert (En een beetje van Bobje) (Kamagurka)

Als ik Kamagurka lees, leg ik daar steevast het Vlaams Belang Magazine naast. Of het parochieblad. Dolle pret gegarandeerd. Ik doe dat nu. Kama bladzijde 20. “In de loop der jaren heb ik een eigen taal ontwikkeld”. “Ik gebruik die enkel als ik het tegen mezelf heb”. “Want als ik er anderen mee aanspreek gaan ze meestal overgeven”. Die platte diepzinnigheid. Die vanzelfsprekende nuchterheid.

En nu het Blok (maartnummer 2007). “Filip de Taaie”. “Het Grote Geheim is dus ontsluierd”. “De prins is zélfs te dom om koning te worden”. “En dat is nochtans geen veeleisende job”. De wereld is uit dwaasheid opgetrokken. Kamagurka schrijft: “Ik heb besloten om niet langer intelligent te zijn”. Mislukt. En dus gaat de innerlijke monoloog door, met haken en ogen, met kringredeneringen, met absurde vaststellingen, met onnavolgbare platitudes. Lees ‘Hoed’. Of ‘Zwijgen’: “Zwijgen is goud” – “Zelfs dat kunnen ze niet stilhouden”.

Bert Van Mulders is de tegenpool van kapitein Wally in Lava – de gestoorde levenssomberte. Bert Van Mulders is Luk Zeebroek zelf in de Lava-scène over de goden. “Als ge d’r zelf gaat bijmaken, dan stop ik ermee”. En zijn lezers zijn Bobje. Potsenmakers. Een selectie uit twintig eerdere Kamabundels was dan ook gepast. In groot formaat nu. Dan worden de grappen ook groter. (LDV)


Kamagurka
‘Het Boek van Bert (En een beetje van Bobje)’, De Harmonie/Van Halewyck, 240 blz., € 19,95.
****

16 October 2012, 12:05 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina