Strip Turnhout


Recensie

Jommeke 244: Groene haring (Nys)

Hoe zou het nu eigenlijk zijn met Jommeke? U weet wel, dat pienter bijna elfjarig joch met strooien hoofddeksel wiens avonturen al generaties hebben geëntertaind. Blijkbaar best goed, want met het album ‘Groene haring’ zit de jonge beroepsavonturier al aan zijn 244ste avontuur. In dit album krijgt kapitein Haring het aan de stok met nietsontziende walvisjagers die de kapitein op slinkse wijze een pil doen slikken waarvan hij zeeziek wordt. Jazeker, de zeekapitein der zeekapiteins loopt als een zeezieke Hulk rond in dit album. Uiteraard roept hij de hulp in van Jommeke die de strijd aangaat met de walvisjagers. Overdreven gesticulerende acteurs, Filiberke die nog steeds over een te grote fantasie beschikt, Gobelijn die zich nog steeds vernist en vergist, kleurrijke nevenfiguren… De stripreeks ‘Jommeke’ is in al die jaren nog geen spatje veranderd. En ook al prijkt de naam van Jef Nys nog steeds prominent op de cover, de verhalen worden ondertussen wel getekend door een heus team, die het succesvolle Jommekesrecept onder supervisie van de meester zelf op professionele wijze vorm blijven geven. Jommeke innovatief? Dat is helemaal niet nodig. Ook voor deze jonge generatie zal Jommeke een superheld blijven. Hun superheld. (KM)


Jef Nys
‘Jommeke 244: Groene haring’, Balloon Books, €4,50.
***

17 October 2012, 11:43 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina